RPG Småland-Ölands distrikt

RPG-RESOR

SOMMAREN 2022

RESOR TILL HEMLIGT MÅL - VART ÄR VI PÅ VÄG?

13 - 14 juni och 16 - 17 juni
Läs här

MÄLARDALEN

11 - 13 juli
En historiskt intressant och mycket vacker resa i Mälardalen
Läs här

MUSIKALEN KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA

12 - 14 augusti
i Dalhalla kalkbrott utanför Rättvik
Läs här

GEMENSKAPSDAGAR PÅ KLINTAGÅRDEN ÖLAND

24 - 28 augusti.
Läs här

HÅLLANDSGÅRDEN

28 augusti - 2 september
Upplev jämtländska fjällnaturen i höstskrud!
Läs här

PASSIONSSPELEN I OBERAMMERGAU

3 - 9 augusti och 20 - 26 september
Reinholds buss ordnar resor till Passionsspelen i Oberammergau
med förtur för RPG:are på den senare resan

o o o o o

SOMMAREN 2020 OCH 2021

Alla resor ställdes in

SOMMAREN 2019

ÖLANDSVECKAN 21 - 25 AUGUSTI

Foto: Evan Brunehult

Deltagarna på Ölands-veckan

Vi var 48 pensionärer som hade trevligt tillsammans. Öland bjöd på sensommarvärme med mycket sol. Vi fick mycket god mat och bra service. Mellan samlingarna spelades kubb och boule.

Foto: Evan Brunehult

Våra ledare Karin o Anders Bengtsson och Harrieth Andersson

Foto: Evan Brunehult

Anders Bengtsson leder bibelstudierna som tog oss med till fyra av de sju församlingarna, nämligen Smyrna, Thyratira, Sardes och Filadelfia. Med bilder från dessa städer fick vi historiska fakta om varje plats liv och fördjupning i bibeltexterna.

Foto: Evan Brunehult

Efter studiet på fredagen tog turistbussen oss med till Sandviks kvarn där vi åt middag som bestod av kroppkakor alt. lufsa

Foto: Evan Brunehult

Kroppkakor

Foto: Evan Brunehult

Eftermiddagskaffe med goda bullar och kakor fick vi hemma hos Ulla-Britt och Reidar Widäng

Evan Brunehult

RESOR MOT HEMLIGT MÅL

- VART ÄR VI PÅ VÄG? -

Återigen har den årliga resan mot hemligt mål ägt rum. Det blev 3 bussar som rullade i väg under juni månad. Den stora frågan resenärerna ställde sig var ”VART ÄR VI PÅ VÄG?”
Vårt första stopp blev i Hagshults Missionshus där Kristina vår chaufförs fru hade kokat kaffe och dukat fram koppar till oss. Sedan var det dags att plocka upp vår sista grupp i Värnamo.
Efter vår andakt och presentation ställdes frågan VART ÄR VI PÅ VÄG?
”Du kommer att få besöka ett BB, åka lite på slätten och lite på höjden. Du får damma av dina minnen och få dricka lite gammalt vatten och få chansen att uppträda som solist och se det som kommit från Småland och det som slagit ut i full blom.”
Det var många tankegångar som gick igenom i resenärernas huvud, och mång gissningar.
Vårt första stopp blev på WAPNÖ gård för lunch. Allt som vi åt producerades på gården. Gården har 3 500 nötdjur och egen biogasanläggning. Här kan man se deras stora mjölkningskarusell, mejeriet. kalv-BB och kalvdagis.

Vapno1.jpg

Nästa stopp på resan var BERTE museum som är en nostalgitripp utöver det vanliga. Utställningar på 1800 kvm fyllda av prylar från förr. T.ex. lanthandel, skola, traktorer, smedja, mejeri och jordbruksmaskiner.

Berte-Museum1.jpg

Efter en kaffepaus åkte vi vidare till Hallandsgården där vi möttes av guiden som utförligt och intressant berättade om backstugan och det gamla skolhuset.

Hallandsgarden1.jpg

Något trötta men fyllda av glädje, ny gemenskap och upplevelser åkte vi till vårt hotell för middag och övernattning. Efter middagen blev det en kort busstur som tog oss till Erikshjälpen Second Hand i Halmstad för lite shopping och en stunds gemenskap med kaffe, sång och andakt.
Andra dagen startade vår resa till Tylösand, förbi golfbanorna och hamnade till slut i S:t Olofs Kapell. Kapellet har en märklig historia. Kapellet uppfördes 1721 som kyrka åt församlingen i Lidhult vid smålandsgränsen. Drygt 150 år senare revs det för att ersättas av ny Stenkyrka. Landsantikvarien Erik Salvén fick hör historien om det gamla kapellet och beslutade att det skulle återuppbyggas. Han lyckades genom idogt arbete samla in medel för återuppbyggnad på den vackra platsen i Tylösand.
Efter lunchen var det dags för det sista besöksmålet som var Varbergs fästning. Det var en stor bedrift för många att ta sig upp för backarna till fästningen. Där togs vi emot av två duktiga guider som tog hand om oss och berättade om Bockstensmannen och fästningen,

Varberg1.jpg

Sedan var det dags för hemfärd med stopp för kaffe i Åkulla Fritidscenter. Som reseledare har det varit stor glädje att få arbeta med vår chaufför Lars Göran Harrysson.

slut.jpg

Lars Göran med vår fotograf Barbro Malm.

Tänk att så många ville följa med på resan, utan att veta vart man skall åka.
Tack alla glada och trevliga resenärer för att vi fick vara era reseledare!

Barbro och Sören Andersson

Läs mer om resorna här: https://ydrebo.se/sverigeresor/RPG-resa-2019/

VÄNERN RUNT

8-10 juli och 22-24 juli arrangerade RPG-distriktet två resor till Dalsland

Dag 1
Första stoppet var vid Sivans osthandel utanför Vara där vi fick guidning och gott kaffe.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Färden gick vidare till Trollhättan och de historiska slussarna.
Lunch serverades på Spiskupans Restaurang på Hunneberg.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Från Älvutsikten på Hunneberg hade vi vacker utsikt över Västgötabygden.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Färden gick vidare till Dals-Rostock med den unika Örtagården, Brunnsparken och Kerstins ateljé.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Skålleruds kyrka.
En vackert belägen röd träkyrka vid sjön Nären med osedvanligt vackra målningar och träarbeten. Kyrkan är från sent 1600-tal. Äldsta föremålet i kyrkan ska vara täljstensdopfunten från 1200-talet.
Efter besöket i Skålleruds kyrka åkte vi norr ut till vårt hotell i Åmål där vi bodde två nätter.

Dag 2
Dagen startade med att vi studerade hällristningarna i Högsbyn.
Därefter söder ut på den natursköna och vackert ringlande ”Brudfjällsvägen” till Håverud.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Från den imponerande akvedukten i Håverud började vår fina tur på Dalslands kanal med slussning till Billingsfors. Vi får uppleva en vacker sjöväg som hade stor betydelse för brukens framväxt under 1800-talet. Under båtfärden serverades en god båtlunch.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Herrgården Baldersnäs vackert belägen vid Laxsjön hann vi besöka innan middag serverades på hotellet i Åmål.

Dag 3
Efter utcheckning från hotellet gick resan till Svantes kaktusodling. Här finns cirka 1000 arter i hög blom och möjlighet till inköp fanns.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Resan gick vidare till Lars Lerins konstmuseum i Karlstad. Efter en intressant guidad visning av museet åkte vi vidare till Kristinehamn för lunch.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Därefter besökte vi Picassoskulpturen utanför Kristinehamn.

Foto: Kjell Gunnar Brolin

Resan går sedan vidare via Skövde till Bisonfarmen i Gate, söder om Hjo där vi serverades gott eftermiddagskaffe. Därefter styrde vi resan hemåt.

Foto: Harrieth Andersson

Reseledare: Harrieth Andersson
Chaufför: Åke Sjögren
76 positiva resenärer.

Harrieth Andersson

JÄMTLAND 2 - 7 SEPTEMBER

o o o o o

SOMMAREN 2018

Ölands-vecka augusti 2018

Foto: Anders Bengtsson

RPG:s Ölandsvecka var en nysatsning som slog väl ut. Vi var 37 pensionärer som upplevde fem härliga dagar på Klintagården. Öland bjöd på skön sensommarvärme och ljumma bad. Klintagården skämde bort oss med underbar fantastisk mat och service.

Foto: Anders Bengtsson

Varje morgon började med frukost och en kortare eller längre promenad utmed Kalmarsund.
De allra piggaste hann med ett morgondopp också innan det var dags att lyssna till Anders Bengtsson. Med Bibeln som guidebok tog han oss med till Patmos, ön där Johannes skrev Uppenbarelseboken, samt till Efesos, Pergamon och Laoudiokeia, städerna där tre av de sju församlingarna som fick var sin särskild hälsning låg. Med bilder från dessa antikens städer, historiska fakta om varje plats liv och förutsättningar fick bibeltexterna nytt ljus och fördjupat
innehåll.

Foto: Anders Bengtsson Efter studiet på fredagen väntade turistbussen som tog oss till Sollidens slott. En mycket duktig guide tog oss med på en intressant promenad genom den vackra slottsparken. Kungen och drottningen var tyvärr inte hemma så vi fick äta vår lunch i Sollidens Kaffetorp.

Foto: Anders Bengtsson Bussturen fortsatte sedan till Himmelsberga, Ölands bäst bevarade radby med byggnader från 1700- och 1800-talet. Hela byn är idag museum och även här hade vi en riktigt duktig guide.

De dagar vi var hemma på Klintagården använde vi tiden till att bada, sola, spela boule eller kubb, gå tipspromenad eller bara umgås och njuta.

Foto: Anders Bengtsson

Dagarna avslutades med en kvällssamling. Harriet Andersson, Carin och Anders Bengtsson som var ledare för veckan tog själva hand om programmet första kvällen. Bengt Birgersson berättade om Pälle Näver, sjöng hans sånger och läste hans härliga dikter en kväll. På fredagskvällen bjöd Paul Skoog sång och enmansorkester. Att samtidigt spela gitarr, bas, munspel, piano och trumma är ett konststycke.

Foto: Anders Bengtsson

Sista kvällen bjöd Manstätten, 11 män som står tätt, på ett härligt sångprogram med både humor och allvar.
Efter gudstjänst och lunch på söndagen vände 37 tacksamma och nöjda pensionärer hem. Jag tror nästan alla uttryckte förhoppningar om en ny Ölandsvecka nästa år.

Anders Bengtsson

Skåne-resa juli 2018

Foto: Evan Brunehult

17-20 juli arrangerade RPG-distriktet en resa till västra Skåne med Danmark, Ven och Bjärehalvön. Harrrieth Andersson var reseledare.

Foto: Evan Brunehult

Första stoppet var vid Hjälmseryds gamla kyrka där vi fick guidning och gott fika i församlingshemmet.

Foto: Evan Brunehult

Jona i valen av Eva Spångberg finns i församlingshemmet.

Färden gick vidare till IKEA-museet i Älmhult och efter lunch på golfrestaurangen i Älmhult åkte vi söderut till vårt hotell Sundsgården där vi bodde i tre nätter-

Foto: Evan Brunehult

Solnedgång vid Sundsgården

Foto: Evan Brunehult

Efter frukosten nästa dag tog bussen oss till färjan för överfart till Helsingör. Vi gjorde ett stopp i Helsingörs centrum.

Foto: Evan Brunehult

Sedan blev det lunch på Humlebäcks Krog där vi fick smörrebröd.

Efter lunchen gjorde vi ett besök på Louisiana konstmuseum. På väg tillbaka stannade vi till vid Kronborgs slott innan vi åkte tillbaka till hotellet.

På kvällen fick vi besök av Dan-Inge Olsson som spelade och sjöng för oss och med oss.

Nästa dag efter frukost åkte vi till Landskrona och tog båten över till ön Ven där en buss mötte upp och tog oss till Turistgården för lunch.

Foto: Evan Brunehult

Därefter besökte vi Tycho Brahe-museet och Oranienborg där en guide mötte oss. Tycho Brahe-museet finns i Sankt Ibbs nya kyrka som avkristnades 2003.

Efter ett besök i S:t Ibbs medeltidskyrka med Backafallen och Marielunds Konstnärsgård tog vi båten tillbaka till Landskrona.

På kvällen spelade och sjöng Harrieth Andersson med oss. Margit Kenneteg läste ur boken "Mogna vackert" av Britta Hermansson ett stycke som handlade om "Lager på lager". Karen Lund läste några av sina egna dikter.

Foto: Evan Brunehult

Sista dagen besökte vi Bjärehalvön . Vi åkte förbi Höganäs och gjorde ett stopp vid Krabberups slott.

Foto: Evan Brunehult

Sedan åkte vi till Kullaberg där vi gjorde ett besök vid Kullens fyr och fick bussfika.

Därefter åkte vi till Hovs Hallar längst ut på Bjärehalvön för att äta lunch. Vid Broarps lada besökte vi Linneväveriet innan vi styrde färden hemåt.

Evan Brunehult

RESOR TILL HEMLIGT MÅL juni 2018

Resorna startade i Malmbäck med Lars-Göran Harrysson som chaufför. Upphämtning skedde i Vetlanda, Ekenässjön, Eksjö, Nässjö, Huskvarna, Jönköping och Gränna. I Ödeshög var det en kort fikarast och bensträckare.
Sedan gick färden förbi Linköping, Norrköping, Katrineholm till Åsa folkhögskola som serverade en god lunch.

Vi åkte norrut förbi Malmköping, Strängnäs till Stallarholmen där guiden Ulla-Lena von Krusenstjärna klev på och visade runt på Europas största insjöö, Selaön och berättade om öns historia och särskilt Mälsåkers slott.

Foto: Evan Brunehult

Vi besökte en gård med alpackor som gillade vårt besök och vi fick köpa fina ullprodukter.

Foto: Evan Brunehult

Vi kom till Mariefred och äntrade ett museitåg med gamla trävagnar, lokförare, konduktör och bromsare som förde oss sakta genom försommarvackert landskap utmed Hjorthagen vid Mälaren till stationen Läggesta.

Foto: Evan Brunehult

Foto: Böje Skagerö

Foto: Evan Brunehult

Foto: Evan Brunehult

Vi kom till dagens mål som var slottet Östra Malma, och som ägs av Svenska Jägarförbundet. Här väntade en festmiddag och sköna bäddar.

Foto: Evan Brunehult

Andra dagen guidades vi i Öster Malmas vilthägn med olika hjortar, älgar, vildsvin och olika fågelarter.

Foto: Evan Brunehult

I Trosa, världens ände, blev vi guidade runt i pittoreska gränder utmed Trosaån och på hamnens fiskrestaurang åt vi nyfångad strömmingsflundra.
Vi passerade Nyköping och kom till stålstaden Oxelösund där vi besåg den originella kyrkan formad som ett fyrtorn, hamnen och gamla fiskarekvarter.

Vi fick besök av riksevangelisten Lasse Andersson från Nävekvarn som sjöng med oss och berättade upplevelser från mission i Bolivia.

Foto: Evan Brunehult

Sista anhalten var i Norrköping där nya Pingstkyrkan i Renströmmen ligger invid Karl Johansparken med stora kaktusodlingar. Vi åt en god smörgås och fick höra om och se församlingens exklusiva kyrksal och stora utbyggnadsplaner.

Under resan var det ofta program i bussen med andakter, allsång, guidningar och frågesport.

Reseledare var Harrieth Andersson och Börje Skagerö.

146 RPG-pensionärer var med på årets tre populära hemliga resor i bussar från Reinholds Buss.

Börje Skagerö