RPG Småland-Ölands distrikt

HÖSTMÖTEN

HÖSTMÖTET 2022

Distriktets stora höstmöte hölls i Ulriksbergskyrkan, Växjö fredagen den 14 oktober

DSC_5540.jpgRPGVaXJo.jpg

Och stort var det i sanning; med 430 deltagare var det större än på många år och enligt somliga äldre deltagare det bästa höstmötet någonsin. Det är förstås subjektiva upplevelser.

DSC_5494.jpgRPGVaxjo.jpg

DSC_5497.jpgRPGVaxjo.jpg

Men allt praktiskt fungerade utmärkt, med fika och mat.

DSC_5601.jpgRPGVaXJo.jpg

KÖK 11 på militärens gamla övningsområde lyckades servera varm mat till samtliga nästan samtidigt. En stor eloge till den lokala RPG-föreningen som gjort en enastående bra arbetsinsats med allt praktiskt.

DSC_5605.jpgRPGVaXJo1.jpg

I programmet medverkade biskop emeritus Jan-Olof Johansson under temat ”Från missionshus till katedral”

DSC_5527.jpgRPGVaxjo.jpg

Biskopen bjöd på intressanta minnesbilder från en svunnen väckelsetid och glimtar från en inre resa i nya teologiska landskap, en resa som också förde honom rent fysiskt till Betlehem och arbete med skolan ”Den Gode Herden”. Inte minst bjöd biskopen på personliga glädjeämnen och smärtor, något som berörde lyssnarna på djupet.

En kort förhandling genomföres med beslut om verksamhetsplan och budget för 2023.

Lena-Maria Vendelius gav sedan en fantastisk konsert, med både klassiska älskade sånger och mer oväntade inslag, bland annat med en text av Ted Gärdestad som hon tolkade mycket uttrycksfullt. Konserten vävdes samman av en öppenhjärtig livsberättelse, som sedd genom glädjens glasögon ledde till många skratt. Och den avslutande sången ”You lift me up” lyfte oss alla nära himmelen.

DSC_5617.jpgRPGVaxjo.jpg

Det var en belåten skara som vände åter i de nio bussarna och några bilar.

Text: Roland Eckerby
Bilder: Boppe Perhamn

HÖSTMÖTET 2021

hölls i Brunnsparkskyrkan i Tranås fredagen den 1 oktober och samlade cirka 260 deltagare från hela Småland.

PROTOKOLL FRÅN HÖSTMÖTET

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Distriktets ordförande Roland Eckerby välkomnade till höstmötet varpå kommunalrådet Mats Holmstedt berättade om Tranås kommun och tackades av Sven Holmqvist.

Foto: Boppe Perhamn

Alexander Kudinov, född i Moskva 1947, berättade om sitt liv under temat ”Från metallarbetare i Moskva till rysk toppdiplomat i London”.

En kort förhandling genomfördes med beslut om verksamhetsplan och budget för 2022.

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Efter lunch underhöll Hans Carlén, Värnamo och Anders Andersson, Stockholm med musik och sång med ett program om Tage Danielsson och Hasse Alfredsson - med humor och allvar.

Foto: Boppe Perhamn

HÖSTMÖTET 2020

Höstmötet ställdes in

HÖSTMÖTET 2019

Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG) i Småland Öland, möttes i Kalmarsalen, Kalmar torsdagen den 10 oktober

Deltagarna kom från hela Småland med bussar som utgick från Tranås, Habo och Värnamo

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Höstmötet inleddes med musik av blåsorkestern Kalmar EquBand

Foto: Boppe Perhamn

Efter att distriktets ordförande Anders Bengtsson hälsat alla välkomna tog kommundirektör Anette Andersson plats på scen och talade över temat ”Kalmars bästa sidor”

Foto: Boppe Perhamn

Musikgruppen ”Tres pastores” framförde en salig blandning av sånger och musik om livet i smått och stort

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

I samband med lunchen kunde deltagarna besöka Kalmar länsmuseum med bland annat utställningarna om skeppet Kronan och Jenny Nyströms konst

Foto: Boppe Perhamn

Monica Strandberg berättade om sin personliga livsresa under temat: ”Herregud ska det ta så lång tid att lära sig bli som ett barn”. Resan gick från rädsla, kamp, prestation och kontroll till att släppa taget, försonas, förlåta och hitta glädje och tacksamhet i livet. Monica avslutade sin berättelse med att anknyta till den altartavla hon målat och som finns i Ryssby kyrka, Rockneby.

Foto: Boppe Perhamn

Foto: Boppe Perhamn

Jessica Joelsson gav en beskrivning av det arbete som operation Smile genomför över hela världen. De ca 350 deltagarna gjorde en insamling till operation Smiles verksamhet som sammanlagt gav 26 500 kr

Mötet beslutade om budget och verksamhetsplan för 2020.

Foto: Boppe Perhamn

Prisutdelning i distriktets medlemsvärvningskampanj

Foto: Boppe Perhamn

Fika innan hemresa

Foto: Boppe Perhamn

Text: Sven Holmqvist
Bilder: Boppe Perhamn

PROTOKOLL FRÅN HÖSTMÖTET

HÖSTMÖTET 2018

Höstglöd och brittsommar vid RPG:s höstmöte i Bankeryd

Foto: Roland Nelsson Medan höstens intensiva färger glöder i skön brittsommar och solen slösar sina varma strålar över Vätterns spegelblanka yta, så möts Smålands RPG-medlemmar till Höstmöte i Bankeryds Missionskyrka.

Hjärtligt hälsar ordförande Anders Bengtsson de 370 smålänningarna välkomna. Dom är från Torsås i söder och Tranås i norr, Oskarshamn i öster och Mullsjö i väster och från alla RPG-föreningar däremellan. Anders har på sensommaren träffat en del av dem på läger på Klintagården. Han berättar att många av dem som då umgicks hade det gemensamt att dom jobbar som volontärer på Erikshjälpens Second Handbutiker. Därför tyckte han att han nu idag kunde hälsa välkommen till en stor Firmafest. I synnerhet då Erikshjälpens chef Daniel Grahn strax ska berätta om Farbror Erik Nilsson, Erikshjälpens grundare

Foto: Roland Nelsson .Daniel Grahn har som rubrik på sitt föredrag ?På generationers axlar? - och minsann, det är en minnesrik exposé över speciellt tre personligheter, nämligen Bo Strömstedt, Siewert Öholm och Erik Nilsson. Alla vet vilka personer han talar om.

?Det är på era axlar jag bygger mitt liv?, utropar Daniel Grahn gripen. Och så flödar minnena från möten med dessa tre giganter.

Han berättar om sin gamle mentor Bo Strömstedt som under euforins pulserande känslor kunde dansa på Expressenredaktionens bord eller som spelade gamla läsarsånger på orgel på sitt kontor på kvällstidningen. Eller då PO Enqvist ville samtala med de två inför utgivningen av boken Lewis resa.

Daniel berättar om Siewert Öholm, du vet han som aldrig tillät sina intervjuoffer att tala till punkt utan konsekvent avbröt alla inbjudna talare i sina TV-program. Men som under sista timman i livet själv oavbrutet talade med Daniel om sin tro som han några år tidigare återfunnit vid begravningen efter en känd kristen ledare. Siewert hade vid det tillfället åter blivit en Jesustroende kristen. Det var Siewerts klara och tydliga bekännelse sedan under resten av sitt liv När Siewert berättar om sin tro och kärlek till Jesus då gråter Daniel Grahn, gripen över Siewerts vittnesbörd.

Daniel Grahn träffar aldrig Erik Nilsson. Erik dör det år Daniel föds. Men nu är Daniel ledaren för en av de stora barnrättsorganisationerna i landet med förgreningar utöver världen som bär Eriks namn. Daniel har studerat Eriks liv och påminner oss om vad Erik Nilsson i 15-årsåldern skrev i sitt brev till Sven Jerring, ?Snälla, läs namnen på barnen och deras adresser saktare!? (Farbror Svens brevlåda), och Sven Jerrings svar: ?Ta med alla i din kärleksgärning med leksaker och prylar till sjuka barn på sjukhusen!?

Detta berättar Daniel Grahn vid RPG-arnas Höstmöte i Bankeryd.

Självklart innehöll Höstmötet många andra inslag.

Mats Gunnarsson med sitt dragspel tog oss med i gamla läsarsånger tillsammans med sina kompisar Hans Andersson och Hans Karlsson på gitarr och kontrabas och Sven Björklund på piano. Du må tro att vi sjöng! Ja, vi, de 370 RPG-arna sjöng "Mitt hem är där på andra stranden" och "Halleluja" i mängder av tonarter!

Foto: Roland Nelsson

Peoria Jazzband - sex äldre gentlemän och en kvinnlig vokalist av samma ålderskaliber underhöll oss under en timma. Om höstens färger hade glött under färden till Bankeryd, så eldade nu Peoria Jazzband sin publik till den milda grad. Vi seniorer stampade takten och applåderade, precis som vi gjort i yngre dagar!

Foto: Roland Nelsson

Vi hann med lite formalia också denna fantastiska dag:
? Anders Bengtsson var ordförande och Birgitta Grundin Axelson sekreterare.
? Vi behåller samma medlemsavgift till distriktet som under föregående år, alltså 0 kr.
? Till Riksorganisationen betalar medlemmen 220 kr som inkluderar prenumerationen av SeniorPosten.
? Vi hedrade ett antal Motionsmotionärer som fick plakat och en peng.
? Vi hörde om medlemsvärvning som gått bra i Månsarp, Ljungby, Oskarshamn och Värnamo.
? Det blir en kursdag under våren med utbildning för medlemmar i Kommunala Pensionärsråden.

När det blir afton denna dag och återresan begynner, ja, då lyser solen fortfarande och trädens löv glöder med intensitet. RPG Småland är nu laddad för nya äventyr I Kärlekens tjänst som är titeln på boken om Farbror Erik.

Roland Nelsson

HÖSTMÖTET 2017

HÖLLS I ARKEN I VÄRNAMO FREDAGEN DEN 13 OKTOBER

Höstmötet som samlade 360 deltagare inleddes med en välkomsthälsning av Hans Andersson, ordförande i Värnamo ekumeniska RPG-råd. Rådet består av fyra lokala RPG-föreningar, alla hemmahörande i Värnamo kommun. Distriktets ordförande Anders Bengtsson fortsatte med att presentera dagens program. Han noterade att av distriktets 32 föreningar var 31 representerade vid årets höstmöte.

Foto: Kerstin Åverling

Distriktsordförande Anders Bengtsson

Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg skulle medverka men hade fått förhinder. I hans ställe höll Torsten Gunnarsson ett intressant föredrag under rubriken ?FÖRÄNDRING - HOT ELLER MÖJLIGHET ? drömmar och visioner ur ett folkrörelseperspektiv?.

Foto: Kerstin Åverling

Torsten Gunnarsson

Hans föredrag omgärdades av sång och musik framförd av en Mönsteråstrio bestående av Sven-Åke Lindqvist, piano, Marita Augestrand, sångsolist och Lars-Åke Johansson, klarinett.
Denna trio svarade för klassisk musik, psalmer, sånger och visor vid flera tillfällen under dagen.

En kollekt till Diakonia under dagen gav 16 797 kr.

Foto: Kerstin Åverling

Mönsteråstrion

Under eftermiddagen medverkade Per Ewert med föredraget ?Guldet blev till sand - hur vi lät det verkliga livet rinna oss ur händerna????. Detta är också rubriken på en av hans böcker. Per Ewert är direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, författare och forskare.

Foto: Kerstin Åverling

Per Ewert

Höstmötet avslutades med prisutdelning i Motionskampen där 15 vinnare nått högsta maxpoängen. Därutöver lottades blomstercheckar ut bland 10 deltagare. Som bästa förening i motionskampen erhöll Oskarshamns RPG-förening 500 kr.

Kjell Skepö

HÖSTMÖTET 2016

HÖLLS I MISSIONSKYRKAN I NÄSSJÖ FREDAGEN DEN 28 OKTOBER

och inleddes med sång av Nässjö RPG-kör

Foto: Kerstin Åverling

Alf B Svensson talade om "Så blir hela livet ett meningsfullt liv" och intervjuades av Roland Nelsson

Roland-Nelsson-intervjuar-Alf-B-Svensson.JPG

"Corgy Jazz Band" medverkade med musik och sång

Foto: Kerstin Åverling

HÖSTMÖTET 2015

HÖLLS I VÄRNAMO DEN 23 OKTOBER

Foto: Lars-Eric Högerås

SÅNG VID HÖSTMÖTET
Vid höstmötet i Värnamo sjöngs en ny sång, skriven av Curt Ankarberg - Sången finns här

REFERAT FRÅN HÖSTMÖTET

Höstmötet samlade ca 550 personer

Alf Svensson prövade sin nya saxofon - han fick den på sin 75-årsdag av familjen - tillsammans med en gammal ventilbasunist och pianisten Bernt Olsson - en gång i forntiden den förste KDS ungdomsordförande. "Blott en dag..." blev det och det var tjusigt!

Men än vackrare - både till röst och gestalt - var Märta Svenssons sång och pianospel. Dessutom så evangeliskt.

Per Nordangård - en gång chefredaktör för GP och sedan utlandskorre - kåserade intressant om sitt liv. Han hade spelat ishockey med kungen och druckit te med drottning Elisabeth. Men det ska inte förtigas att Per Nordangård är född i Värnamo!!

"Se och Häpna" sjöng ett knippe läsarsånger med Stig Eriksson från Kärda som presentatör. (Han sa inget om de gamla bilarna - en 1935a och en 1939a som han tog hand om efter ventilbasunistens volter i naturen i början av 1950-talet)

Allt-i-allo som vanligt var Curt Ankarberg, vår hövding!

Mötet öppnades med den gamla psalmen "Vår Gud är oss en väldig borg..." av Martin Luther och därefter en bra text av Curt Ankarberg på melodin "En gång jag seglar i hamn..."

Det blev 40 000 kr i kollekt till Erikshjälpens arbete bland de mest utsatta människorna i dagens Europa.

Det blev en fin dag!

Roland Nelsson

Hostmote-2.jpg

Märta Svensson

Hostmote-3.jpg

Roland Nelsson och Alf Svensson